Bosanska hrana:”Udri Mujo po soli!”

Pisao sam nedavno o hljebu. Ispade da je u BiH loseg kvaliteta. A hljeb je veoma vazan , u preventivi raka debelog crijeva, dijabetesa, a time i kardiovaskularnih bolesti. A sada jedna druga stvar: Previse soli u hrani! Previse soli povecava osmostski pritisak u celijama, dovodi do potrebe za pijenjem vode, do povecanja volumena u krvotoku, te povecanja pritiska i opterecenja srca i bubrega,te u krajnosti do srcanog i mozdanog udara ili hronicne bolesti bubrega.
U Sarajevu je sve presoljeno. I hrana u pitarnici, u cevabdzinici, kao i gotova hrana, cevapi, pljeskavice, sudzuke, burek, sirnica, pastete, gulas……ma sve je presoljeno, nije malo presoljeno.
Ljudi su tako navikli na slanu hranu pa je presoljavaju i kod kuce. Kad mi je nedavno bio jedan prijatelj iz Sarajeva uvijek je bila solnica uz njega jer mu je nasa hrana bila neslana.
Preporuceno je dnevno maksimum uzimanja soli od 6 grama. Od toga su tri cetvrtine vec u hrani, cak i kad se ne soli. Na savremenim pakovanjima hrane je pored sastava i kalorijske vrijednosti obavezno unijeti i kolicinu soli u sto grama. Ali to ne postoji kada se kupuje na pijaci, sir, meso, sudzuka, ili kada se jede pita u burekdzinici, ili cevapi u cevabdzinici. Rijetko to i gleda i kada postoji upisano na pastetama, sirevima, itd..kupljenim u posluzi.
Prekomjerna kolicina soli je scisto stvar navike koju treba mijenjati. Donekle razumijem one koji prodaju hranu, jer zasoljena hrana je ukusnija i teza na vagi, ali moramo biti svjesni da na duze staze konzumirajuci slanu hranu sebi donosimo bolest i skracujemo zivot.

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

2 komentara

Komentariši