Iz obiteljskog stabla Zulfikarpasica: Hafiza Ferizbegovic rodj. Zulfikarpasic

( tekst prenosim sa moje stranice Zulfikarpasici na FB)

Moja tetka Hafiza je bila najstarija kcerka Hasanbega i Medihanme Zulfikarpasic. Od nje je bio stariji samo njen brat Zijo. Rodila se u Foci 1907 godine, a umrla u Zagrebu, negdje 1978 (godine treba provjeriti, uzeo sam aproksimativno). Bila je supruga Emin-bega Ferizbegovica, bankara rodom iz Tesnja. U braku su imali dvije cerke, mladju Seniju, Seku , i stariju Nerminu.
Tetka i tetak su stanovali u Nemanjinoj ulici, danasnjoj Cekalusi, na broju 12 (stan je danas vlasnistvo Gorana Bregovica), cini mi se, u staroj austrougarskoj zgradi u alpskom stilu. Stan je bio na prvom spratu, i imao dvije velike sobe koje su gledale na ulicu, te ogroman hodnik i kuhinju i malu sobu koje su gledale u dvoriste. Iz kuhinje se izlazilo na mali balkon. U velikim sobama su bile izidane velike peci oblozene smedjim keramickim plocama.
Tetka Hafiza je bila prava gospodja, i u svemu se tako ponasala. U kuci je hodala uvijek u modernoj suknji i cipelama sa stiklom. Sacuvane su i slike tetka, moderno i elegantno odjevenog po posljednjoj evropskoj modi. Tetka je imala sklonost poeziji, i pisala je veoma lijepe pjesme.
Sjecam se da je tetka dobijala lupanja srca, napade ubrzanog rada srca, kada bi joj se na vratu vidjelo kako se ritmicno nadimaju vene na vratu.Tada bi joj njene sestre, moja mama Nura i tetka Ferka prilijetale u pomoc. Tada nije bilo antiaritmika ove vrste kao danas, pa je taj nepravilan rad srca mogao dovesti do komplikacija. Tako se i desilo i tetka je jednog dana dozivjela mozdani udar i ostala mnogo godina do njene smrti vezana za krevet.
Prije toga se u familiji desila velika tragedija. Cerka Seka, koja je bila izuzetno lijepa i talentovana za umjetnost, se preko nekih veza udala za nekog naseg bogatasa u Kanadu. Cini mi se da se zvao skraceno Hari Tesko je reci kakav je ona stvarno brak imala, ali je nakon kratkog vremena dosla vijest da je Seka poginula u saobracajnoj nesreci.Sjecam se kad sam kao dijete negdje oko 1960 ili ranije, u Visegradu, vidio usplahirenog oca kako mojoj mami saopstava tragicnu vijest
Druga cerka Nermina je jos ranije otisla da zivi u Zagreb,gdje je radila kao novinar. gdje se udala za Midhata Mitu Arslanagica. Iz tog braka se rodila cerka Emel Arslanagic (udata Biscan), koja danas zivi u Zagrebu sa muzem Zeljkom Biscan i sinom Alem-om. i radi kao poduzetnik . Iz drugog Nermininog braka rodila se cerka Daniela (Lelica) Tomicic. Nermina Tomicic je umrla 2012 (vidi komentar), u 82-oj godini.
Tetak Emin je iznenada umro negdje 1971, tetka je umrla u Zagrebu, Nermina Tomicic je umrla 2012 (vidi komentar), u 82-oj godini.
Emel sa porodicom zivi u Zagrebu.

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

Komentariši