Iz medicine: Svrbež i peckanje u očima

Ponekad osjećamo svrbež i peckanje u očima, a da ne primjećujemo bilo kakve promjene na rubovima kapa ili na spojnici (konjunktivi) oka. Čest uzrok je seborea ( lojno izlučivanje) porijeklom iz žlijezda lojnica u korijenu trepavica. Obično je praćena sa masnom kosom i masnoćom u obrvama. Loj u vidu tankog filma presvlači rub kapka, izaziva iritaciju, ponekad crvenilo i masne ljuspice, a ponekad samo imamo osjećaj masnoće koja ostaje na rukama prilikom umivanja.Doktori obično govore o seboroičnom blefaritisu (blepharitis seborrhoica), ukoliko su vidljive upalne promjene.
Kod ovog vida upale rubova kapaka ne pomažu nikakve masti ni kapi, posebno ne antibiotske ili kortikosteroidne.One mogu djelovati i kontraproduktivno ako je osoba osjetljiva na sastojke u mastima.Antibiotska mast se moze koristiti samo ako je propise ocni ljekar nakon sto se utvrdi da se radi o sekundarnoj infekciji
Liječenje se sastoji u blagom mehaničkom čišćenju rubova kapaka sa blagim rastvorom dječijeg šampona. Blaga masaža se može uraditi vrhovima čistih prstiju uronjenih u rastvor dječijeg šampona, idući od nosa prema spolja, prateći rub kapka. Pri tome treba masirati oba kapka. Nokti moraju biti podrezani i trebamo paziti da ne zakačimo samo oko, odnosno rožnjaču, pa da tako izazovemo ogrebotinu (eroziju). Ciscenje se moze uraditi i stapicima sa vatom, i to za gornji kapak odozgo na dole, a za dnji obratno. U terapiji pomaže i čišćenje čajem od kamilice, odnosno mlake obloge od kamilice (mogu se koristiti ovalni tupferi od gaze koje žene koriste za čišćenje lica). Obloge se drže desetak minuta na zatvorenim očima u ležećem položaju, povremeno uranjajući u mlaki čaj od kamilice. Umjesto kamilice moze se koristiti i obicna mlaka voda. Obloge se stavljaju dva puta dnevno po deset minuta, a lijecenje traje nekoliko sedmica.

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

1 komentar

Komentariši