Hrvatski narod nije bio zainteresovan da glasa

Hrvatski politicari objavljuju veliki uspjeh stranaka okupljenih oko HDZ. Malo sam pogledao izborne rezultate i iznenadio se koliko su Hrvati iz Bosne u malom broju glasali na prethodnim izborima.
Neko je ispred vlasti objavio poziv Komsicu da nije pozeljan u opstinama Srednje Bosne , iako u tom SB kantonu ima vise od dvostruko glasova za nehrvatske stranke (72422 za nehrvatske, naprema 34005 za hrvatske stranke). Od svih opstina SB kantona Covic je samo u Kresevu dobio vise od 50 posto glasova onih koji su glasali, a glasalo je obicno polovina upisanih, znaci nije dobio niti cetvrtinu glasova upisanih biraca.
U drugom mjeovitom kantonu, Hercegovacko-neretvanskom takodje su vise glasova dobile nehrvatske stranke, i to 46256, naprema 45090, sto znaci da su vecinski hrvatski kantoni samo oni slabo naseljeni, ona tri uz zapadnu granicu Hrvatske (gdje ima dosta i srpskog stanovnistva) i jedan uz sjevernu.
Naprimjer u Posavskom kantonu je od oko 40000 upisanih biraca glasalo njih 14000 , ukljucujuci i Bosnjake i Ostale, znaci da je Hrvata glasalo cetvrtina od upisanih.
Sve skupa Hrvata je u kantonima gdje su Hrvati u vecini, glasalo njih 59000, u mjesovitim oko 80000, plus iz pretezno Bosnjackih kantona uzmimo nekih 30000, sve skupa aproksimativno glasalo je 170000 glasaca, sto je jedna trecina stanovnika BiH koji se izjasnjavaju kao Hrvati, odnosno recimo polovina onih koji imaju pravo glasa.
Da je glasalo dvije trecine od onih koji maju pravo glasa, sto je prosjek broja glasaca u Evropi,i da je vecina glasala za Covica, on bi dobio 240000 glasova, i bio bi ispred Komsica.
Znaci glavni razlog sto je izabran Komsic nisu samo glasovi onih Ostalih, zatim Bosnjaka,i dijela Hrvata, nego inertnost i nezainteresovanost bh hrvatskog glasackog tijela. Ustvari velika vecina njih sa hrvatskim putovnicama je vec odleprsala u Evropu i za sobom zalupila vrata.

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

2 komentara

  1. niko nece to da kaze, ali sigurnih 200 000 pa i vise punoljetnih izjasnjavajucih hrvata se ufatilo hrvatske i zapadne evrope u zadnjih 5 godina…
    a to od nove godine ceka i izjasnjavajuce bosnjake

    sve, ali bas sve su sjebali retardi nacionalisticko-vjersko-fasisticki itd itd itd
    ovdje fakat ubrzano pada mrak

Komentariši