Upala pluća i danas odnosi ljudske živote

Jutros čujem na radiju kako je upala pluća (pneumonia) kod djece veoma čest uzrok smrti u zemljama trećeg svijeta, češći nego mnoge poznate zarazne bolesti, kao što je napr. malarija.
Nekako imam strah od upale pluća još od djetinjstva. Bilo nas je četvero djece, zime su u poratno doba bile hladne a grijanje slabo i vrlo smo se često razboljevali. Starija sestra je bila jako osjetljiva. Mama bi znala u neka doba noći ići da zove doktora Arsenijevića, jer se bojala da neko od djece nema upalu pluća. Srećom već tada je postojao penicilin, lijek koji je promijenio sliku klasične upale pluća.
Dok su danas najčešće virusne upale, koje imaju mnogo blažu sliku, ranije je harala pneumokokna upala pluća uzrokovana okruglastom bakterijom, pneumokom. Bolest je imala veoma akutan i dramatičan tok, sa kontinuirano jako visokom temperaturom, koja je trajala pet do šest dana, a onda bi u slučaju ozdravljenja, nastupao nagli pad temperature (kriza) i brzo popravljanje bolesnika. Međutim mnogi su platili glavom, pogotovu djeca, stariji i inače hronično bolesni i slabašni ljudi. Pronalaskom penicilina bolest traje znatno kraće i rijetki su smrtni ishodi.
Kod upale pluća dolazi do izljeva eksudata u pluća, pa se zahvaćeni dio pluća potpuno izbacuje iz funkcije. Ako je zahvaćeno područje jako široko nastaje smrt usljed gušenja.
Uslovi života su i danas u mnogim zemljama katastrofalni. Veliki broj izbjeglica u različitim dijelovima svijeta živi u neljudskim uslovima gdje su izloženi slaboj ishrani, nedostatku odjeće i obuće i nedostatku krova nad glavom. Takvi ljudi, a pogotovu djeca, postaju neotporni na infekcije pa stradaju od raznih bolesti, među kojima upala pluća zauzima visoko mjesto. Uzročnici upale mogu biti različite bakterije i virusi, gdje penicillin nije više tako efikasan kao prije nekoliko desetljeća. Mnogi su uzročnici bolesti rezistentni na antibiotike, ili pomažu tek jako skupi antibiotici.
Zato je mnogo bolje spriječiti bolest, što je danas, kod ovolikih migracija, ponekad veoma teško. Znači da su politička i ekonomska stabilnost neke zemlje najbolja prevencija bolesti, a uz to treba dodati i humanitarnu pomoć i humanitarne misije prema najugroženijima , pa tako i migrantima koji masovno dolaze i na naše područje.

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

1 komentar

Komentariši