Da li je Holandija obecana zemlja?

Da li je Holandija obecana zemlja?

Dolaskom u Holandiju krajem rata u Bosni, mislio sam da smo se  pored uzasa rata spasili balkanskog nacionalizma, nepotizma, korupcije, rasizma…. Neko vrijeme stvari su ovdje zaista stimale, medjutim vremenom su se pocele sve vise i vise pokazivati nabrojane mane savremenih drustava.

Prije mnogo godina u vozu mi je jedan iz Brabanta rekao kako se u Holandiji protestanti potenciraju na racun katolika (Brabant je vecinom katolicka provincija). Takodje kako stranke postavljaju ljude prema svojoj volji. Vidi vraga, pomislih, evo ga i ovdje stigao da siri vjersku intoleranciju. A vec je opcenito poznato da osobe sa stranim prezimenom imaju mnogo manje sanse da dobiju posao i napredovanje. Posebno Marokanci cak i ako su rodjeni u Holandiji. Pa onda rasizam prema obojenima i diskusije o Crnom Pitu (Petru), pratiocu Svetog Nikole, cije postojanje i crnilo lica mnogi autohtoni Holandjani ne bi zamijenili za nesto blazu varijantu Cadjavog Pita, jer se time udara na holandsku tradiciju.

Iznenadjuje koliko holandskih ministara nije doraslo svojoj funkciji i koliko su neskolovani, i kakve gafove prave i kakve izjave daju. Nije dzaba ovdje Holandjanin Polak izjavio kako je demokratija dobra jer svaka seljacina moze postati ministar, ali je losa strana toga sto se to isuvise cesto desava.

Danas sam poceo da bjezim od informativnih emisija holanske nacionalne televizije, sa dirigovanim programima i komentarima, uvijek istih poslusnika koji su izabrani da budu kao nautralni, a koje voditelji proteziraju,i  za koje unaprijed znam sta ce reci i koju ce stranu izabrati.

Mozda su izbori ovdje i slobodni i demokratski, ali je vlast uvijek na strani mocnih i  bogatih. Siromasni kvartovi, alkoholizam i droga, rasizam i nepotizam, a posebno pohlepa za novcem su karakteristike i ovog drustva i po tome se Holandija, ma koliko se busala svojim vrijednostima, jedva malo iznad prosjeka vecine zemalja.  

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

Komentariši